НОВИНИ


„Да бъдеш себе си не е престъпление“: Франция забрани репаративната терапия

4 2974 26.01.2022
„Да бъдеш себе си не е престъпление“: Франция забрани репаративната терапия
БГНЕС

Използването на така наречената репаративна терапия, при която се „променя“ сексуалната ориентация или полова идентичност на даден човек, официално ще се счита за престъпление във Франция. Парламентът одобри закон, иницииран от управляващата партия на президента Макрон.


Всеки, който се опитва да „лекува“ хора с различна сексуална ориентация и транссексуални, може да бъде наказан с до две години затвор и глоба от 30 000 евро, както и с по-строги присъди, ако са замесени лица под 18 години или уязвими възрастни.

 

Законодателството, популяризирано от депутати на „Република Напред!“, следва подобни закони в Канада, Бразилия, Еквадор, Малта, Албания и Германия. Предложения за забрана на практиката, която е осъдена от някои медицински специалисти, бяха направени и във Великобритания. Практикуването на репаративната терапия вече е забранено в множество американски щати и карибската територия на САЩ в Пуерто Рико.

 

Министърът на равенството Елизабет Морено описа конкретната терапия като „варварска“ и че страданието, което причинява „много често оставя трайни белези върху телата и умовете“


Законът ще влезе в сила през следващите 14 дни с подписването на президента Еманюел Макрон.

 

„Нека се гордеем с това“, написа френският лидер в Twitter:

 

„Защото да бъдеш себе си не е престъпление.“


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама