НОВИНИ


Гешев се представил като пръв борец за върховенството на правото пред ЕП

17 5754 26.01.2022
Гешев се представил като пръв борец за върховенството на правото пред ЕП

Като пръв борец за върховенството на закона се е представил главния прокурор Иван Гешев пред зам.-шефа на Европейския парламент. Това е станало по време на работна среща, ден преди изслушването на обвинител №1 в Комисията LIBE.


Главният прокурор уверил Михаил Симечка, който освен зам.-председател на ЕП, е и член на групата “Обнови Европа”, че държавното обвинение у нас е ангажирано в това да даде своя принос за утвърждаване на върховенството на правото и европейските стандарти в България.

 

Шаблонно съобщават новината от държавното обвинение. Също толкова шаблонно по-рано днес прокуратурата обяви, че посещението на Гешев в Брюксел е “работно”. Това обаче не е съвсем така - главният прокурор беше поканен от комисията в европарламента да участва в изслушване, а новината съобщи евродепутатът Елена Йончева, която е част от мониторинговата група за демокрацията. Тогава от прокуратурата премълчаха предвидена ли е официална визита на Гешев в ЕП. 

 

Комисията ще попита обвинител №1 дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за “БарселонаГейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

 

Интересно е в контекста на бездействието на държавното обвинение по редица наболели в общественото пространство теми и липсата на разследвания на големи скандали, прокуратурата се е похвалила пред Брюксел. Интересно е с какви очи обвинението се рисува като пръв борец за върховенството на закона, след като спрямо прокуратурата има огромно обществено недоверие, а редица доклади посочват, че има нужда от сериозна реформа. Впрочем, в последния доклад на Европейския съюз за върховенството на закона в рамките на блока се посочва, че страната ни има сериозен проблем с липсата на механизми за контрол на главния прокурор и липсата на възможности за ефективно разследване срещу обвинител №1. Посочи се още, че главният прокурор има влияние при вземането на кадрови решения във Висшия съдебен съвет, включително и по отношение на съдии.

 

Вчера обаче Борислав Сарафов, заместник на Гешев и шеф на Националната следствена служба, с усмивка заяви, че такова нещо няма - Гешев не бил авторитарен лидер, а прокуратурата не била построена по Сталински модел. Възможно е. Не знаем обаче дали Брюксел вярва…


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама