НОВИНИ


Ердоган заплаши медиите с репресии заради ”вредно съдържание”

4 3285 29.01.2022
Ердоган заплаши медиите с репресии заради ”вредно съдържание”
Реджеп Тайип Ердоган БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши медиите с репресии, ако разпространяват съдържание, което накърнява основните ценности на страната.


В съобщение, публикувано в Държавен вестник, Ердоган казва: "необходими са мерки за защита на "националната култура“ на Турция, както и за предотвратяване на възможността развитието на децата да бъде неблагоприятно, в резултат на излагане на вредно съдържание във всички медии“.

 

Ердоган е на власт от близо 20 години и често критикува медийното съдържание, което е в разрез с консервативните ислямски ценности, поддържани от неговата партия.

 

Около 90% от големите медии сега са собственост на държавата или са "близки" до правителството.

 

Западни съюзници и критици заявиха, че Ердоган е използвал неуспешен опит за преврат през 2016 г., за да заглуши несъгласието и да подкопае социалните права и толерантността. Правителството отрече това, заявявайки, че мерките са необходими поради сериозността на заплахите, пред които е изправена Турция и че свободата на религиозното изразяване е възстановена в някога силно светска република, предава Ройтерс.

 

Надзорният орган за радио и телевизия RTUK има правомощията да премахва съдържание. Органът глобява телевизионни станции за кадри, които според него нарушават турските ценности - като "еротични" музикални видеоклипове или с препратки към ЛГБТ, или съдържание, което смята, че е обидило президента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама