НОВИНИ


Смъртна присъда за мечка, убила човек

4 5870 18.05.2010
Смъртна присъда за мечка, убила човек
Съдбата на хищника все още не в ясна

Мечката, която снощи нападна и уби човек в Смолянско, ще бъде отстреляна или заведена в местния зоопарк, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, пред Дарик радио. Тя изказа съболезнованията си към семейството на загиналия и обясни, че това е първият такъв случай. От началото на годината екоминистерството е дало разрешение за отстрел на три мечки, две от които вече са убити.



Караджова обясни, че през последните 30 години няма информация мечка да е нападала човек. „Първите данните показват, че животното не е нападнало човека, за да се нахрани. Просто явно е била някаква стресова ситуация. Човекът е бил съвсем близо до леговището", обясни министър Караджова.

Според нея е необходимо да се следи животът и популацията на кафявата мечка, за да се избягват инциденти. Според директора на службата за защита на природата Михаил Михайлов това ще се случва чрез поставяне на GPS-системи по мечките, финансирани по проект Life +. Засега има поставени такива устройства на пет шест мечки, каза той и допълни, че по проекта се предвижда най-малко на десет мечки основно в Смолянския район, защото там се очертават най-много поражения, нанасяни от мечки върху пчелини и домашни животни.

Средно в България има между 500-700 мечки, обясни Караджова. По думите й почти няма регистрирани случаи на бракониерство в защитените зони, но охраната трябва да бъде засилена.

Министър Караджова беше категорична и че повече хора в министерството няма да бъдат съкращавани, защото то вече работи на санитарния минимум, а 10-процентното свиване на бюджета ще се постигне с премахването на различни програми и подобрения.

„Имаме още от януари нова методика за контрол на обектите да има комплексни проверки, така че да се правят икономии на средства", каза екоминистърът.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама