НОВИНИ


Министър Янев: България няма да допусне чужди войски на наша територия

40 4193 30.01.2022
Министър Янев: България няма да допусне чужди войски на наша територия
Стефан Янев стопкадър, bTV

Надяваме се на благоприятен сценарий на кризата между Запада и Русия. Разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас не се налага. България няма да допусне чужди войски на наша територия. Може да допусне съюзнически войски, но българските войски също са съюзнически, защото България е член на НАТО. Решението на българското правителство е категорично в това отношение. Това коментира в ефира на bTV министърът на отбраната ген. Стефан Янев.


„Ако бъде взето решение за разполагане на войски на НАТО по Източния фланг, българското правителство счита, че тази мярка е целесъобразно да бъде изпълнена с български войски. Ще имаме български войски, които ще изпълнят тази задача на българска територия с българско командване“, увери той.

 

„България е суверенна държава и решенията се вземат в София съобразно българския национален интерес. Какви преговори ще бъдат направени на военно-техническо равнище, ще стане ясно, когато стане ясно дали има нужда от някакъв тип усилване. Която и държава да каже – ние искаме да дойдем тук с едни войски, това става с решение на българското правителство. А решението на българското правителство е на българска територия да се разположат български войски. Това не означава, че те ще правят нещо по-различно освен, че ще интензифицират своята подготовка“, обясни ген. Стефан Янев.

 

„Най-благоприятният сценарий е дипломацията да даде резултат. Кризата да не прерасне във военна. Най-неблагоприятният сценарий е това, което започна да се случва в България - заговори се, че ще има война, от първия момент започва да се чува призив: „Айде, НАТО да идва“. Мен това ме притеснява, нашите сили като част от НАТО в публичното пространство се неглижират. Отговорността ни като държава е да развиваме своите сили“, коментира още той.

 

Военният министър определи начина, по който си говорят САЩ, НАТО и Русия като неефективен: „Има криза в отношенията Русия-НАТО от една страна и Русия-САЩ от друга страна. Разговаря се по-скоро с ултиматуми и неприемливи послания, които не помагат на дипломатическите усилия за това да се реши кризата“.

 

„Когато говорим за такъв тип кризи, това, което трябва да направим, е с нашето говорене и действия да дадем път на дипломацията. Понякога и ние, влизайки в семантиката на говоренето на конфликта, не си даваме сметка, че думите са важни, а те са изключително важни. Нека да бъдем внимателни и обрани в това, което говорим и решенията, които взимаме от тази гледна точка да дадем път на дипломацията и с нашето говорене да не стане така, че ние допринасяме за тази войнствена риторика и за потенциални решения, които не помагат на дипломацията“, допълни ген. Стефан Янев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама