НОВИНИ


Г. Първанов: Пипането на резерва е риск

10 4628 18.05.2010
Г. Първанов: Пипането на резерва е риск
Георги Първанов

Пипането на резерва е един много рисков ход в настоящия момент. Той би могъл да създаде сериозно недоверие във външните инвеститори, да разколебае нашия вътрешния бизнес. Това каза президентът Георги Първанов, който е в Испания за срещата на върха "Европейски съюз - Латинска Америка и Карибския регион".


Този, който е вземал решение да вложи половината от държавните пари в една банка трябва да обясни, каза президентът.

По думите му и експертите, и политици от различни партии споделяли това мнение и призовавали да не се постъпва така.
България не е излязла от незавидното положение, в което се намираше и преди кризата, заяви държавният глава. Той отклони въпроса за това, че около половината от държавните пари са в една банка, с аргумент, че не би могъл да го коментира от чужда територия, но за всеки случай, този който е взел подобно решение, трябвало да даде своето обяснение.

Ние виждаме, че в Европа вече има по-обнадеждаващи данни за ръста на БВП и за финансовите аспекти на кризата, каза държавният глава.

Според него е прозвучала много категоричната позиция на председателя на ЕК Жозе Барозу, за това, че от кризата Европа ще излезе по-силна, че не са прави онези, които прогнозират разпад и на Европа, и на ЕС като система. Напротив, той звучеше доста оптимистично. Не сме коментирали конкретните аспекти и детайли, които се обсъждат, каза президентът във връзка със срива на еврото.

Трябва да се работи в ускорен порядък за една нова международна система на контрол на финансите и колкото по-бързо бъде създадена, толкова по-добре, заяви Първанов. По думите на държавния глава, това становище са изразили всички лидери по време на пленарното заседание. При изказването си Първанов е акцентирал и върху това, че успоредно със създаването на тази система, би трябвало да се мисли за стратегия, която да съчетава непосредствените, преките антикризисни мерки с една дългосрочна стратегия за регионално и глобално развитие по подобие на Стратегията ЕС - 2020 г.

Трябва да се търсят такъв тип мерки, които да не орязват драстично разходите за образование, наука и иновации. Вече имаме решение на ЕС, Латинска Америка и Карибите в тази посока за създаването на единно пространство на знанието от преди няколко години и просто това решение трябва да бъде изпълнено със съдържание, за да може на изхода от кризата да имаме една качествено нова икономика, каза Първанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама