НОВИНИ


Цените на тока остават високи до пролетта, прогнозира Атанас Пеканов

2 3002 31.01.2022
Цените на тока остават високи до пролетта, прогнозира Атанас Пеканов
Атанас Пеканов стопкадър, Нова телевизия

Цените на тока ще останат високи до пролетта, след което ще започне спад. Това прогнозира пред Нова телевизия икономистът и вицепремиер по еврофондовете в служебното правителство Атанас Пеканов.


По думите му основният фактор за високите нива на инфлация у нас са енергийните цени, „които могат да пострадат още, ако се затегне геополитическата ситуация“.

 

Пеканов коментира и Бюджет 2022: „С така заложения дефицит за България той е приемлив, според мен. Страната ни трябва да инвестира много повече в човешкия потенциал и този бюджет е първата стъпка в тази посока“.

 

Той каза още, че при този бюджет няма пречка за България да влезе в еврозоната, защото фискалните правила не важат към този момент.

 

„В момента текат разговори какво да се случи с фискалните правила от догодина. Ако изискването за държавите да нямат дефицит повече от 3% се върне, това може да бъде проблем за България“, смята Атанас Пеканов.

 

А на въпроса подготвя ли се нова лява партия с негово участие, той бе категоричен: „Няма да правя политическа партия. Аз съм се върнал в нещата, в които съм експерт - макроикономика, парична политика, фискална политика – това е полето, в което се чувствам добре“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама