АКТУАЛНО


1 февруари: Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

23 6201 01.02.2022
1 февруари: Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим
Подсъдим на път за затвора Българска история

Навършват се 77 години от първите присъди на т. нар. Народен съд, който осъжда на смърт регенти, депутати, министри, генерали и общественици.


Т.нар. Народен съд е създаден с „Наредба-закон за съдене от Народен съд виновниците за въвличане на България в световната война срещу съюзените народи и за злодеянията, свързани с нея“, приета на 30 септември 1944 г. и обнародвана на 6 октомври същата година. Тя се отнася за регентите, министрите, депутатите от ХХV ОНС, висши духовници и военни, както и други лица, част от българската политика в периода 1 януари 1941 – 9 септември 1944 г.

 

Народният съд действа в 13 върховни и специални състава, както и 68 областни състава, от декември 1944 до април 1945 година. Общият брой на подсъдимите е 11 122 души в 135 процеса. От тях оправданите или тези с прекратени дела са не повече от 2000. Осъдени са 9155 души – една изключително висока цифра спрямо аналогичните съдебни процеси в Европа. Смъртните присъди са 2730, 1305 за доживотен затвор. Около данните няма единно мнение и някои изследователи посочват, че дори в официалните документи има разминаване.

 

За главен обвинител е определен Георги Петров, бивш участник в Септемврийското въстание от 1923 година и защитник на изправени пред съда комунисти – още едно, макар и символично, доказателство за реваншистките намерения на новата власт.

 

Смъртна присъда получават тримата регенти: проф. Богдан Филов, княз Кирил Търновски и ген. Никола Михов. Заедно с тях 22 министри, 67 депутати, 47 генерали, полковници, други офицери и културни дейци също са осъдени на смърт. Има и изключения, като например бившият кмет на София инж. Иван Иванов, който впоследствие е върнат на работа след препоръка от Москва поради уменията и компетенциите му.

 

На 19 януари 2011 г. правителството взима решение датата 1 февруари официално да се отбелязва като „Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим“.

 

Източник: Българска история

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама