НОВИНИ


След Асоциация "ала Гешев" и спецпрокуратурата поиска да участва в обсъжданията за съдебната реформа

5 3078 01.02.2022
След Асоциация
Валентина Маджарова БГНЕС

След като вчера Управителният съвет от Асоциацията на прокурорите, който в момента е най-големия защитник на Иван Гешев, призова в процеса на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, днес административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова изпрати подобно отворено писмо до министъра на правосъдието и до Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно събрание.


В него тя изявява желание и готовност за участие на представители на спецпрокуратурата в обществените консултации по изработването на проект на нормативен акт, относно предложения за законодателни изменения и допълнения на Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, както и в обсъжданията по приемането на законопроектите.

 

"Смятам, че Специализираната прокуратура ще допринесе за спазване на принципите при изработването на законопроекти за изменение и допълнение на ЗСВ, НПК и НК, а именно на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност", посочва в писмото си Маджарова.

 

По думите й Специализираната прокуратура може да даде гледната точка на практикуващите юристи в областта на наказателното право и процес и ще допринесе за изработването на качествено законодателство в тази област.

 

Междувременно вчера Иван Гешев поиска експерти от Европейския съюз да оценят успехите на спецпрокуратурата. Главният прокурор е писал на финансовия министър Асен Василев с искане „за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес, които са от компетентност на Специализираната прокуратура“.

 

Припомняме, че преди дни от Министерството на правосъдието публикуваха за обществено обсъждане проект за законодателни промени, които предвиждат закриването на специализираните съдилища и прокуратури и преместването на делата и магистратите в други съдилища.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама