НОВИНИ


Опит за саботаж в „Булгаргаз“ от уволнените началници

2 14029 01.02.2022
Опит за саботаж в „Булгаргаз“ от уволнените началници
„Булгаргаз“

Петимата отстранени членове на борда на държавната газова компания ”Булгаргаз” са поискали съдът да спре вписването не новото ръководство, назначено от Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) късно в петък, съобщава ”Сега”. Това става ясно от определенията на Софийския градски съд, с които молбите на петимата за спиране на регистърното производство са отхвърлени.


Мотивът на съда да откаже да спре вписването е, че изпълнителният директор Николай Павлов и останалите махнати членове на борда - Светослав Делчев, Диана Бонева, Илиян Дуков и Николай Дончев нямат правен интерес да оспорват промяната. Тя засяга само дружеството и лицата, които участват в капитала му. Държавният холдинг БЕХ, който е под шапката на енергийния министър, е едноличен собственик на капитала на "Булгаргаз", пише "Сега".


Новият Съвет на директорите, в който влизат Людмил Йоцов, Анжела Славова, Антон Адамов, Иван Топчийски и Стефан Войнов, още не е вписан в Търговския регистър. Заявлението за това беше подадено в петък, а срокът за вписване е 3 дневен, т.е. вписването се очаква в четвъртък. Срокът на назначението на петимата е до провеждане на нова конкурсна процедура за постовете им.


Междувременно "Булгаргаз" е внесъл ново, актуализирано заявление в КЕВР за 17.64% спад на цената на природния газ за февруари. Преди седмица газовата компания поиска 14% намаление на цената на синьото гориво от нивото й през януари.


От прессъобщението на "Булгаргаз" става ясно, че новото предложение за февруарската цена на природния газ е вследствие на "включени последно заявени количества от клиенти и отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31 януари 2022 г."


Предложената за утвърждаване пред КЕВР цена е 109.88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 56.18 EUR/MWh. Тя е по-ниска с 23.53 лв./MWh или със 17.64% спрямо действащата през януари 2022 г.


„Булгаргаз“ полага всички усилия да продължи да предлага по-ниска цена на природния газ в сравнение с цените на европейските газови пазари и през следващите ценови периоди, заявиха от дружеството. Оттам посочват, че цените на европейските газови пазари за доставки през февруари 2022 г. надвишават 85 EUR/MWh.


Окончателното решение за намалението на цените през февруари трябва да бъде взето на закрито заседание този следобед, най-вероятно от намален състав на енергийния регулатор заради предложените и одобрени законови промени.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама