НОВИНИ


Министърът на енергетиката: Нито една община не се е обърнала с искане за помощ отвъд компенсациите

3 2947 02.02.2022
Министърът на енергетиката: Нито една община не се е обърнала с искане за помощ отвъд компенсациите
Александър Николов БГНЕС

Нито една община не се е обърнала към Министерство на енергетиката с искане за помощ отвъд гласуваните компенсации. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на заседанието на Комисията по енергетика.


Николов посочи, че ще се работи да могат да бъдат изградени собствени мощности в тези общини, където се позволява.

 

"Добрата новина в случая е, че България от гледна точка на слънчева енергия е една от най-добрите държави в ЕС. Второ, напредването на технологиите позволява изграждането на такива мощности. Третото нещо, разглеждаме с колегите всички необходими промени в нормативната уредба", заяви още министърът.

 

Енергийният министър коментира темата с шоковите цени на енергията.

"Разглеждат се всички дружества под шапката на БЕХ така че да се натовари капацитетът максимално. Натоварвайки капацитета, се увеличава предлагането. Съответно цената върви надолу", каза министърът.

 

Министърът на енергетиката отговори на въпрос на депутата Александър Ненков дали ако община, която се обади за помощ, получава проверки от АДФИ.

 

"Доколкото Министерство на финансите разполага с инструмент, с който да провери рационалността на харчовете, предполагам, че АДФИ е разумен сценарий. Що се отнася до разходите за ел. енергия и отопление, провели сме предварителни разговори с ЕРП-ата и част от търговците, за да може да се изследва профилът на консумация, за да се види каква е промяната на тримесечна и годишна база и да се види съобразно гласувания бюджет, какъв размер е отклонението и как следва да бъде посрещнато. След като бъдат изследвани, общият им размер на консумация, профилът им на консумация, да се започне процедура", каза още Николов.

 

Той коментира още, че компенсациите са приемливи за работодателите.

Министърът коментира и темата с връзката Комотини -Стара Загора и обясни, че всичко от българска страна е направено.

 

"Да, наблюдава се напредък. Няма причини за сериозни притеснения за изпълнението на проекта", каза още Николов, цитиран от БГНЕС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама