СВЯТ


Байдън даде зелена светлина за изпращане на военни в Източна Европа

28 4332 02.02.2022
Байдън даде зелена светлина за изпращане на военни в Източна Европа
Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри изпращането на допълнителни военни от САЩ в Източна Европа, съобщава CNN. Очаква се информацията да бъде официално съобщена и от Пентагона.


Изпращането на войски от САЩ към Европа е демонстрация в подкрепа на съюзниците на НАТО, които се чувстват застрашени от военните действия на Русия спрямо Украйна, заявиха официални лица.

 

Разполагането на войски ще включва приблизително 2000 американски войници в Полша и още няколко хиляди в югоизточните страни от НАТО, включително Румъния, казаха източниците.

 

Преди дни стана ясно, че САЩ вече са поставили 8500 войници в повишена готовност, в случай че Силите за реагиране на НАТО бъдат извикани и американските сили се нуждаят бързо. 

 

Войските ще действат на двустранна основа със своите домакини, тъй като НАТО все още не е активирала многонационални сили за реагиране, уточнява още НТВ.

 

CNN съобщи миналата седмица, че САЩ и шепа съюзници са били в дискусии за разполагане на още хиляди войници в източноевропейските страни от НАТО преди всяка потенциална руска инвазия в Украйна като демонстрация на подкрепа пред лицето на продължаващата агресия на Москва.

 

Байдън също каза миналия петък, че ще премести силите "в най-скоро време", тъй като Русия продължава да натрупва сили близо до Украйна, предизвиквайки опасения от подновена инвазия, дори когато дипломатическите усилия за деескалация на напрежението продължават.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама