НОВИНИ


Радев и Петков заедно на честването на Гоце Делчев в Благоевград

5 3111 04.02.2022
Радев и Петков заедно на честването на Гоце Делчев в Благоевград
Румен Радев и Кирил Петков БГНЕС

Първите мъже в държавата - премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев се включиха в церемонията в Благоевград по повод честването на 150-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Президентът прие почетния караул пред паметника на Гоце Делчев.


Това е ден, в който свеждаме глава пред делото на този велик революционер. Той е част от историята на България и Благоевград. Той е Апостолът на свободата за македонските, но и за тракийските българи. Живеем във времена,които постоянно ни поставят на изпитания. Но неговият пример ни показаха как да се оповаваме на вярата и надеждата.Трябва да търсим това,което ни обединява, а не това, което ни разединява. Нека помним, нека знаем, нека бъдем достойни наследници на Гоце”, заяви в словото си кметът на Благоевград Илко Стоянов.

 

„Събрали сме се за да честваме рождението на един от най-големите революционери. Историята - много хора казват, че трябва да се чете, че трябва да се знае, но и да не се забравя. Не трябва да забравяме че Гоце Делчев е символ на свободата”, посочи от  своя страна премиерът Кирил Петков, цитиран от НТВ.

 

„В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи, с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи”, заяви Румен Радев.

 

„Само месеци след Възкресението си през 1878 г. свободна България беше разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да изгаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода, защото имаше хора, имаше революционери като Гоце Делчев”, каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама