НОВИНИ


След 15 февруари става ясно ще го бъде ли българския план за възстановяване

1 3175 07.02.2022
След 15 февруари става ясно ще го бъде ли българския план за възстановяване

На 15 февруари изтича отсрочката, дадена от Европейската комисия за оценка на българския план за възстановяване и устойчивост и тогава ще стане ясно дали срокът ще бъде удължен. Това съобщиха днес от Европейската комисия.


Планът на България беше внесен в Брюксел на 15 октомври миналата година и оттогава се оценява въз основа на критериите, залегнали в регламента на Механизма за възстановяване и устойчивост. След това планът ще трябва да бъде одобрен и от Съвета на ЕС.

 

България поиска общо 6,6 милиарда евро безвъзмездни средства. Комисията оценява дали поне 37% от предвидените разходи са за инвестиции и реформи, свързани с климата, и поне 20% за цифровия преход.

 

"Както казах и миналата седмица, Европейската комисия получи плана за възстановяване и устойчивост на България на 15 октомври миналата година и в момента го обсъждаме. Досега сме имали много продуктивни дискусии с българските власти. Процесът на оценка на плана все още продължава, планът се анализира въз основа на 11-те критерия за оценка, заложени в инструмента. Ще представим нашия анализ, веднага щом процесът на оценка приключи", каза Веерле Нюйтс – говорител на Европейската комисия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама