НОВИНИ


Когато хората искат върховенство на закона, всички усилия си струват

10 4762 08.02.2022
Когато хората искат върховенство на закона, всички усилия си струват

Последни данни от проучване на социологическата агенция „Евробарометър“ показват, че българите най-много се вълнуват от върховенството на закона. Това е приоритет на приоритетите. Следват свободното движение и запазването на националната идентичност и традиции.


Чак след това подреждаме демокрацията, свободата на словото и равенството между половете.

 

Ако нашите политици не бяха толкова заети със себе си, би трябвало сериозно да се замислят върху тези резултати.

 

Българите се вълнуват най-много от върховенството на закона, защото от десетилетия не се е случвало. Което лишава хората от справедливост – най-висша човешка ценност. Върховенството на закона хората разчитат като прекъсване на връзката между мафия и мутри с властта. Трите мандата на ГЕРБ и Борисов отвратиха хората от кражбите и лъжите под политически и прокурорски „чадър“. Законът в действие е край на джипката, чекмеджетата, обществените поръчки за свои и пр. Удар срещу корупцията.

 

Приоритет е и свободното движение, защото то дава възможност на хората да се спасяват в чужбина от управленското насилие върху тях. Българите бягат където им видят очите, както жени и деца от насилието в семейството! Всякакви несгоди са за предпочитане пред шамарите и психическия тормоз. Особено, когато е част от управленския модел.

 

Запазването на националната идентичност и традиции… Това са връзките между заминалите и останалите тук. Не псевдо патриотизма на изветрели политически формации, разчитащи на крясъци, потури и калпаци по празниците, за да бъдат забелязани, а за автетичността, която топли сърцето и душата.

 

Хората в други страни виждат като приоритетни защитата на демокрацията, свободата на словото и защитата правата на човека.

Разбира се, тези ценности са важни. За тях се говори още в Великата харта на свободите (Магна харта) подписана в Англия през 1215 година. По това време в България царува Борил, владетел с доста спорна репутация, пролял много кръв – болярска и народна – за агресивната си политика и провалени военни походи. Трудно се наваксва такова изоставане.

 

Ако има върховенство на закона, ще има свободно слово, демокрация и човешките права ще са защитени. Българите осъзнават тази проста истина и затова са дали такива отговори.

 

Същата мъдрост проявяват и по отношение на приоритетите на политиката. Начило нашенци поставят общественото здраве - 42%. После идва бедността.  

 

Проучването показва продължаващата силна обществена подкрепа за Европейския парламент - 58% му имат доверие. Това е силен удар по развихрилото се в последно време русофилство…

 

Това искат българите. Какво им се предлага обаче?

 

Върховенството на закона засега е обещание. Изпълнителната власт все още няма реалната подкрепа на законодателната в това отношение. От което се възползва милиционерско-мафиотското формирование, доскоро известно като „управляващи“, а отскоро рекламиращо се като „опозиция“. Гешев и Цацаров вилнеят в познатия „Вишинско-болшевишки“ стил, а управляващото мнозинство проявява странно търпение, вместо да прокарва пътя на лелеяното върховенство.

 

Емил Азар


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама