НОВИНИ


Царят: Няма да бягам от България, няма да ставам президент

36 4673 20.05.2010
Царят: Няма да бягам от България, няма да ставам президент
Симеон Сакскобургготски източник

След 50 години изгнание аз няма да бягам от тук, съчиняват се много неща за мен. Така нереализираният монарх на България и бивш премиер Симеон Сакскобурготски разсея от ефира на bТВ слуховете, които се съчинявали за него в публичното пространство. Посланията на човека, който обеща на народа си да оправи държавата само за 800 дни, дойдоха от двореца “Врана”, само ден след като от кърджалийското сел



В телевизионното интервю Сакстобурготски отрече и да има мераци отново да се връща във властта, и да има апетити към премиерския или президентския пост. “Тръгнал съм от монарх и премиер, а идеята да приключа кариерата си като държавен глава не ме мотивира”, обясни царят. Той даде висока оценка за участието си в управлението на страната през последните години. “Аз поех най-отговорните задачи в тази страна.Опитах се да се справя, а историята ще каже какво съм направил”, скромно заяви неуспялият монарх. Той обори и всички въпроси, свързани с управлението на Тройната коалиция. Според него корупция и злоупотреба с европейски средства имало и в други страни, членки на ЕС. Никой не се е родил експерт по европейските проблеми. Идеалното и професионалното не съществуват, освен Господ, отсече пророчески царят. Идеалното според него било, ако не се прави нищо. Той обясни, че след 20 години можело да се говори и анализира за обръчите от фирми и далаверите на правителството на Станишев. Трябвало да мине време за да се направи точен и достоверен анализ. Нормално било да има критика за всяко старо управление, но да се управлява само с отрицание било опасно, трябвало да има приемственост.

Симеон се върна 9 години назад и призна, че Иван Костов бил успешен премиер, но искал още един мандат да управлява, а народът искал нещо различно. Така се получили разминаванията. На въпроса дали е било възможно през 2001 г. да има коалиция СДС и НДСВ, царят отговори с друг въпрос: А ако през 1946 г. нямаше референдум против монархията? Обвиненията срещу Ахмед Доган от изпълнителната власт пък били небивалици, а за космическият хонорар за проекта “Цанков камък”, журналистите трябвало да питат Сокола. Важното било да се придържаме към истината.

Сакскобурготски защити коалиционният модел на управление, такъв се прилагал и в Англия, а и сега Борисов бил на власт с подкрепата на някои партии. Според него Тройната коалиция правила много компромиси, а сега тримата големи лидери от нея продължавали да се виждат и да си говорят, но като нормални хора. Такива били и контактите му с новия премиер Борисов. Виждали се непрекъснато, защото живеели в една страна. Царят разсея с думи мита, че сегашният премиер му бил някога бодигард. Според него той бил собственик на охранителна фирма “Ипон” и като такъв приел да придружава величеството из България, но никога не му е бил личен бодигард. Царят потвърди, че Борисов бил успешен кмет и не съжалявал за издигането му защото човек еволюирал и това било хубавото в живот. Право на Борисов било и решението да прави партия и да се занимава с политика. Симеон отрече да помни, че някога генералът го е молил да го спаси и да не го оставя на работа в МВР, след като шеф ще му е Румен Петков.

Монархът говори в обичайният си стил – трудно и неразбираемо. Много от оценките му останаха недоизказани, но това вероятно ще се случи във втората част от телевизионното интервю, която ще се излъчи утре.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама