НОВИНИ


Атанас Славов: Ако ВСС иска да остане в историята на правосъдието ни, трябва да освободи Гешев

10 5834 10.02.2022
Атанас Славов: Ако ВСС иска да остане в историята на правосъдието ни, трябва да освободи Гешев
Атанас Славов стопкадър, Bulgaria ON AIR

Съставът на ВСС, с малки изключения, не оправда общественото доверие да бъде на страната на реформите и справедливостта, каквито надежди имаше в началото. Той се делегитимира с редица решения, които взе през изминалите години, включително с избора на Гешев. Ако този състав на ВСС иска поне с нещо да остане в историята на българското правосъдие, трябва да си свърши работата и да освободи Гешев. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Атанас Славов от „Демократична България“.


„Мотивите са важни. Те именно легитимират и оправдават упражняването на това важно правомощие на министъра на правосъдието. Конституционният съд потвърди това, което всички юристи, занимаващи се с конституционно право, знаехме - че министърът има такова правомощие, че е част от механизма за баланс между властите“, коментира той решението на КС за главния прокурор.  

 

По думите му мотивите ще бъдат свързани с хипотезата на това нарушение, което е предвидено в Конституцията като основание за освобождаване на главния прокурор – уронване престижа на съдебната власт или системно неизпълнение на служебните задължения.




Славов коментира и това как очакват да се случат конституционните промени, в случай, че нямат конституционно мнозинство.

 

„Създаването на временната комисия е част от пътя, по който се опитваме да постигнем конституционно мнозинство. Предложихме всяка парламентарна група да има равно представителство, тоест да започне дебатът за обхвата на промени в Конституцията. Всяка от партиите да представи идеите си и на тази плоскост да се търси и постигне консенсус, преди да се внесе проект за изменение в Конституцията“, уточни той.

 

Доц. Атанас Славов сподели, че българското обществото системно поставя справедливостта като един от основните проблеми в държавата.




„Ако искат нашите партньори и опозиция в парламента да сме на страната на обществените очаквания, не могат да се самоизключват от самия процес на конституционна промяна - така, какво направиха с отказа си да участват в тази временна комисия“, подчерта той.

 

В коментар за списъците, които Кирил Петков представи вчера на разпит в прокуратурата, Славов заяви: „Тези имена не са нови, всички ги знаем и ги говорим. Те от години са в публичното пространство“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама