НОВИНИ


Спецсъдилищата не виждат закриването си като реформа

4 3094 10.02.2022
Спецсъдилищата не виждат закриването си като реформа

Срещу закриването на специализираните съдилища се обявиха магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд. Това става ясно от дълго 32 страници становище, изпратено до правосъдния министър Надежда Йорданова.


Позицията им е по повод внесения от подопечното на Йорданова ведомство законопроект за промени в съдебната система, с които спецправосъдието ще бъде закрито. От там посочват - ликвидирането на специализираното наказателно правосъдие не значи съдебна реформа, а обслужва нелегитимни цели. 

 

Законопроектът според тях връща стария слабо ефективен модел, при който регионалните зависимости не се преодоляват и по този начин се затруднява разкриването на престъпления и наказателното преследване на виновните.

 

“От ликвидирането на специализираните съдилища, ефективността на разследването не може и няма как да се повиши. За сметка на това обаче, при връщане на стария модел ще се случи точно обратното - ще се създадат съвсем обективни условия за намаляване на разкриваемостта и затрудняване на събирането на доказателства”, посочват в становището си съдебните кадровици.

 

Цялото становище може да прочетете тук.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама