НОВИНИ


Министър Василев за бюджета: Икономика с ниски заплати, отива в миналото. Без рекет на инвеститори

13 6230 10.02.2022
Министър Василев за бюджета: Икономика с ниски заплати, отива в миналото. Без рекет на инвеститори
Асен Василев БГНЕС

Във философията на бюджета за тази година, освен договореното в коалиционното споразумение, е и промяна в начина на мислене и планиране в държавата. Ако не се инвестира в хора, в инфраструктура и подобряване на работата на държавната администрация, не може да очакваме. Да разчитаме на по-ниски заплати, за да поддържаме конкурентоспособност, трябва да остане в миналото.


Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред народните представители, които днес обсъждат на първо четене бюджетът за 2022 г. Тази година бюджетът на държавата ще влезе в сила едва от 1 април заради късното съставяне на правителство след изборите на 14 ноември 2021 г.

 

Василев определи бюджета като инвестиционен и бюджет на растежа заради значително по-високите държавни инвестиции в инфраструктура. Залагат се по-големи разходи и в социалната, образователната, здравната системи, в култура и спорт, които правителството определя като инвестиции в човешки капитал.

 

Въпреки значителните инвестиции в този бюджет - 12 млрд. лв., дългът спрямо БВП тази година ще бъде по-нисък от миналогодишният, заяви Василев.

 

Той увери, че планираният нов дълг ще бъде инвестиран в по-голям растеж и в "неща, които ще имат икономическа възвращаемост - по-бързо предвижване на граждани, по-добро образование и болници".

 

Йордан Цонев от ДПС излезе на трибуната и критикува липсата на идеи за бюджет. Според него не е социален, а популистки. Василев отговори, че имало много заявления за външни инвеститори, но първо питали дали няма да ги рекетират.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама