АРТ ДЖУНГЛА


Малкото казва повече

0 5417 20.05.2010
Малкото казва повече
Задава се 8-ия фестивал на мини киното In The Palace

Международният фестивал на късото кино IN THE PALACE, който включва FILM PALACE FEST и MUSIC PALACE FEST, ще се проведе в Балчик, от 19 до 26 юни 2010.



Известни са заглавията на селектираните късометражни филми в различните категории на 8-то издание на FILM PALACE FEST, филмовата програма на IN THE PALACE в Балчик. И тази година изборът на 242 (104 игрални, 45 документални, 46 анимационни, общо 35 рекламни и музикални клипа и 12 други) заглавия бе направен след рекорден брой подадени филми, несравнимо по-голям от кандидатствалите през 2009 г. В сравнение с 4128-те каднидата от миналата година, изпратените заявки за 2010 са доказателство за популярността на фестивала и нареждането му сред най-важните филмови събития в областта на късометражното кино, при това не само в Европа. Участниците в програмата идват в Бълагрия от общо 44 страни, сред които Израел, Мексико, Холандия, Бразилия, Аржентина, Китай, Дания, Египет, Йордания, Малайзия, Латвия, Южна Африка,Уганда, Буркина Фасо, Канада. Сред селектираните заглавия са и някои от най-новите български творби – 23 на брой.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат гледани за първи път в България, а за много от загавията прожекцията в Балчик ще бъде световна премиера. Всяка година във фестивалната програмация попадат най-добрите заглавия, създадени през изминалата година, и така във FILM PALACE FEST се открояват новите тенденциите в късометражното кино в световен мащаб.

Филмово изкуство на границата между познатите категории, експериментиращо с традиционните жанрове, ще бъде предложено на големи, ежедневни глътки на зрителите на FILM PALACE FEST в Балчик. Тази година програмата се състои от 6 конкурса:

* Игрално кино
* Анимационно кино
* Документално кино
* Телевизионни филми
* Музикални клипове
* Рекламни клипове

Във всеки конкурсен раздел специално избраното тричленно жури ще раздава награди за най-добрите филми, а междувременно в Балчик ще пристигнат и повечето от създателите, както на чуждите така и на родните продукции.

Новото кино, което ще бъде представено във FILM PALACE FEST се отличава с интерес към социални теми, лични истории на ръба на абсурда и детски сюжети.

Най-краткият филм в програмата на FILM PALACE FEST 2010 е „FFF 2010 Opening Title” (Италия), с продължителност едва 31секунди, а най-дълга е канадската продуцкия „5150 Elm’S Way” - 106 минути. Най-добрите заглавия и имена от европейското и световно кино и музика ще владеят емоциите на зрители, гости и участници в 8-то издание на фестивала. Специалната образователна програма FILMER FORGE 2010 ще развива уменията в областа на киното и аудио-визуалните технологии на кинопрофесионалисти и начинаещи.

IN THE PALACE е събитието, което за осем години промени не само разбиранията ни за кино, но и създаде специален фестивален облик на Балчик и Двореца. Разпределената в няколкото конкурса програма на фестивала ежегодно предлага най-актуалното от съвременното кино и музика, не само като автори, но и като тенденции.

Важна част от FILM PALACE FEST е обучителната програма FILMER FORGE, обхващаща разнообразни лекционни курсове, трейнинг програми, както и майсторски класове на легендарни кинопрофесионалисти. SEA IT е предназначена за български студенти от първи и втори курс; BEACH IT е пийчинг тренинг; MOVE IT е курс от лекции, свързани с промотиране, филмово разпространение и маркетингови стратегии, организиран в партньорство с Черноморската фестивална мрежа и Югоизточната европейска филмова мрежа (SEECN); REELISM включва майсторски клас по оператория и уъркшоп “Постпродукция на звук и картина”; PLUG IN е ковачница за хибридни формати и нови медии. Създадените модули са насочени към студенти и доказали се артисти (продуценти, режисьори, сценаристи, оператори, монтажисти и звукорежисьори). Сред лекторите и професионалистите, поканени за участие във FILMER FORGE и MARK IT, са криейтив директорът на Google Джи Лий, Тудор Джурджу – основател и президент на международния филмов фестивал в Трансилвания, руският оператор Сергей Астахов, представители на международни фондове, 12 национални филмови центъра, директори и програматори на 13 Европейски фестивала, продуценти и представители на телевизии, разпространители, дистрибутори. Срокът за записване във всички програми и майсторски класове е 31 май. Повече информация за отделните модули може да бъде открита на www.inthepalace.com

MUSIC PALACE FEST на открита сцена предлага неповторима селекция от стилове и артисти, включваща Saskia Laroo (Холандия), The Bellrays (САЩ), L.A. Prostitutes (Дания), Waldeck (Австрия), Hvoya (Украйна), Pozvakowski (Унгария), Contradicta (Сърбия), Beat Dis (Унгария), The Bullets (Гърция).
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама