НОВИНИ


ЕП ще гласува осигуряването на спешна помощ от 1,2 млрд. евро за Украйна

14 2836 14.02.2022
ЕП ще гласува осигуряването на спешна помощ от 1,2 млрд. евро за Украйна
БГНЕС

Европейският парламент ще гласува тази вечер по спешна процедура отпускането на 1,2 млрд. евро заем за Украйна. Това предвижда дневният ред на седмичното заседание на евродепутатите в Страсбург. В сряда се предвижда ЕП да разисква обстановката в Украйна и отношенията с Русия.


Тази вечер ЕП ще гласува доклад, с който се предлага да не бъде уважено искането на българската прокуратура за отнемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева.

 

Прокуратурата поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари. В доклада се отбелязва, че Йончева е била изслушана от правната комисия на ЕП и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата ѝ като политик и евродепутат. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдяните престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.


Утре евродепутатите ще обсъдят случаите на наблюдение на политици, прокурори, адвокати и журналисти с използване на софтуер за проследяване. Те ще гласуват и предложението на Европейската комисия за ограничаване на валидността на сертификатите за ковид.


В сряда евродепутатите ще обсъдят правилата за пътуване в ЕС и необходимостта от съгласуван подход за ограничаване на пандемията. Предстои ЕП да се произнесе по предложението на ЕК за удължаване на срока на използване на ковид сертификатите за пътуване в ЕС до 30 юни догодина. Предложението на ЕК може да бъде отхвърлено с гласовете на поне половината евродепутати, предава БТА.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама