НОВИНИ


Руският парламент призна независимостта на Донецк и Луганск

22 3376 15.02.2022
Руският парламент призна независимостта на Донецк и Луганск

Руската Дума одобри проекта за постановление за необходимостта от признаването на независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република. Украинските области около Донецк и Луганск се самопровъзгласиха за самостятелни републики през 2014 г. след референдуми за независимост. Пак през 2014 г. ЛНР и ДНР се обединиха в непризнатата конфедерация Новорусия.


Проектът бе внесен от Комунистическата партия на Зюганов. Аналогичен проект бе внесен и от Единна Русия. За проекта на ЕР гласуваха 310 депутати, за проекта на КПРФ - 351 депутати.


С това процедурата по признаване на ЛНР и ДНР отива в ръцете на президента Владимир Путин, който има окончателната дума. Обръщението ще бъде незабавно пратено на президента, обясни шефът на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин.


Вносителите, както и Володин, смятат, че признаването на независимостта на ДНР и ЛНР дава основание на Русия "да гарантира безопасността и защитата на жителите на републиките от външни заплахи".


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че ако Путин признае двете републики за независими, това ще бъде нарушение на Минските споразумения и международното право. "Ако това се случи, ще бъде още едно флагрантно нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", заяви той на пресконференция преди началото на заседание на военните министри на страните от Алианса в Брюксел.


Признаването от Русия на ДНР и ЛНР няма да има никакви правни последици, но ще нанесе удар по дипломатическото урегулиране в Донбас, заяви украинското Министерство на външните работи.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама