НОВИНИ


Янев представя пред НАТО плановете ни за усилване на източния фланг

7 2995 16.02.2022
Янев представя пред НАТО плановете ни за усилване на източния фланг

Военният министър Стефан Янев представя пред НАТО плановете на България за усилване на източния фланг заради напрежението между Запада и Русия и опасенията от нападение на Украйна. Българската страна предвижда батальонна бойна група до 1000 души, която да бъде попълнена от родната армия. При нужда, кадри могат да дойдат и от други държави в НАТО.


Янев ще участва в среща на министрите на отбраната в НАТО в Главната квартира на Алианса в Брюксел днес и утре. Там военният министър ще се срещне и с американския секретар по отбраната Лойд Остин, с когото ще бъде обсъдено забавянето на доставката на осемте изтребителя F-16. Вчера Консултативният съвет по национална сигурност при президента препоръча "изпълнителната власт да предприеме действия за ускоряване придобиването на нова техника по вече сключени договори".

 

В страната ни вече пристигнаха самолети на НАТО. Испанските Eurofighter вече направиха тестови полети над София, Вана, Бургас и с. Безмер. До края на март те ще участват с българските МИГ-ове в охраната на въздушното пространство. Очаква се след това да дойдат и два нидерландски F-35.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама