Имаме една потребителска кошница от 90 лева, ако я сравним с януари, разликата е точно 4,1%. Т.е. имаме инфлация от януари до момента от 4%, като главната част от тях се дължи на скъпите оранжерийни зеленчуци и плодове. За годината имаме около 12% разлика, ако сравним този 15 февруари със същата дата за 2021 г. Подбрали сме 27 хранителни продукта, които анализираме ежедневно.
Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
По думите му има случаи на продажба на краставици на по-високи цени, отколкото на свинското месо:
"При свинското месо се наблюдава обратна тенденция – има спад на цената му на едро. Това се дължи на свръхпредлагането на свинско месо в Европа, но това е временно явление".
Как краставиците станаха по-скъпи от месото Фрог писа още в началото на миналата седмица.
Той подчерта, че конкурентната среда в пазара на хранителните продукти е много силна и това оказва задържаща роля по отношение на бързото покачване на храните:
"Не е така в пазара на услуги и в други пазари. Всичко това се дължи изцяло на нестабилния енергиен сектор и на рязкото поскъпване на ресурсите".