НОВИНИ


Владислав Панев: България няма нужда от нови ядрени мощности

14 3316 16.02.2022
Владислав Панев: България няма нужда от нови ядрени мощности
Владислав Панев стопкадър, Bulgaria ON AIR

Четирите формации в управляващата коалиция сме много различни. Естествено е да има разговори между отделни хора или формации. В случая с АЕЦ ”Белене” ще правим анализ, който ще продължи поне шест месеца за това дали са необходими нови ядрени мощности на България. Чисто финансово, икономически, екологично и геополитически, България няма нужда от нови ядрени мощности.


Това мнение изрази в ефира на Bulgaria ON AIR народният представител от „Демократична България“ Владислав Панев.

 

Той уточни, че има заявки в Плана за възстановяване, че ще бъдат инсталирани батерии, които ще позволят балансиране на пазара на енергия, а това нови ядрени мощности не могат да го постигнат.

 

„Бъдещето на „Марица Изток“ като индустриалното сърце на България е много голямо. Едното е заводът за батерии, който се обсъжда да бъде построен. Там може да се инвестира във водород, тъй като я има далекопроводната мрежа. Много е стратегическо положението. Ако си изиграем картите добре, „Марица Изток“ може да просперира много повече отколкото досега“, коментира Панев.

 

Народният представител смята, че е по-важно Планът за възстановяване да бъде максимално ефективен, а не кога ще дойдат парите.

 

„В България сме се нагледали на усвояване на пари без никаква ефективност, а даже и във вреда на икономиката. Коалиционните партньори сме запознати със съдържанието на Плана за възстановяване. Големите новини са две - батериите за 6 гигавата, а другото е инвестициите в ЖП транспорта. Аз много адмирирам тази инвестиция, защото съм голям привърженик на развитието на ЖП транспорта в България“, съобщи още Панев.

 

„Надявам се до края на февруари или до началото на март мораториумът да падне. Възможно е цената на тока да не поскъпне въобще. Това ще покажат разчетите на КЕВР. Цената на газа пада заради по-малкия риск от война. Другото е заради топлото време, тъй като се намалява консумацията. Големият риск за България при война е хранилището в Чирен, което е на 22% от капацитета си“, изтъкна той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама