НОВИНИ


Стоилов: Министър Йорданова трябва да представи солидни, а не многобройни доказателства пред ВСС

4 4032 17.02.2022
Стоилов: Министър Йорданова трябва да представи солидни, а не многобройни доказателства пред ВСС

Министър Надежда Йорданова трябва да представи солидни, а не многобройни доказателства пред Висшия съдебен съвет за искането си за стартирането на процедурата за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Рискът искането да остане без разглеждане от настоящия състав на ВСС обаче е много голям.


Това заяви пред Българската национална телевизия бившия правосъден министър проф. Янаки Стоилов. 

 

Повод за коментара му е решението на Конституционния съд законосъобразно ли е искането на правосъдния министър до ВСС за стартирането на подобна процедура. Кадровиците посочиха, че нарушаване на закона няма. 

 

Конституционният съдия подчерта, че министърът не трябва да се влияе от удобния момент, а трябва да постъпи така, както преценява с оглед на правомощията, които притежава.

 

Има институционален проблем, включително да се отговори дали е необходим ВСС, който да включва дейността на хора, които ще упражняват професията или да е постоянен.

 

“Има институционални проблеми и около конструкцията на прокуратурата, но има и персонални, политически мотиви и то на такова високо ниво понякога е трудно да бъдат избегнати”, посочи Стоилов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама