БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Заради скъпия ток: ББР подпомага бизнеса с необезпечени кредити

3 4481 18.02.2022
Заради скъпия ток: ББР подпомага бизнеса с необезпечени кредити
Даниел Лорер БГНЕС

По програма за подкрепа на разходите на бизнеса за електроенергия, Българската банка за развитие ще дава необезпечени кредити за сметките за ток. Това съобщи министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер. Програмата е само за малкия и среден бизнес.


В първоначалната й фаза, която е в обем от 20 млн. лева, ще се отпускат заеми от 20 до 200 хиляди лева. Лорер коментира, че желае ББР да работи за малкия и средния бизнес и че се надява от пролетта цената на тока да се понижи.

 

Ще се финансират до 4 фактури, а клиентите сами ще избират кои да бъдат те. Кредитът ще бъде връщан за 12 месеца. Минимумът за сметките за ток е те да са над 5% от оперативните разходи.

 

От програмата не могат да се възползват търговците на ток или добиване на криптовалути.

 

От своя страна представител на ББР каза, че финансират дружества, които са с просрочие и дружества, които са на загуба без да са с отрицателен капитал. Това облекчава всички кредитополучатели, които имат нужда.

 

Междувременно, премиерът Кирил Петков съобщи, че допълнителни помощи за бизнеса ще има и през следващия месец. Те ще бъдат изплатени със сметките за ток за март.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама