НОВИНИ


22 млн. лв. за физкултурни салони потънали по любимата схема на ГЕРБ за авансово плащане

1 6208 18.02.2022
22 млн. лв. за физкултурни салони потънали по любимата схема на ГЕРБ за авансово плащане
Радостин Василев БГНЕС

Спортният министър Радостин Василев разкри поредна злоупотреба по любимата схема на ГЕРБ за авансово плащане, станала известна от случая с „Автомагистрали“. Този път обаче всичко се върти около изграждане на физкултурни салони за 22 млн. лв.


По време на парламентарен контрол днес депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева попита министъра докъде е стигнала реализацията по строителството на 15, по публични данни, училищни физкултурни салона, които е трябвало да бъдат изградени по типови проекти в цялата страна.

 

„В две училища в моя избирателен район, включени в строителната програма – в Панагюрище и в Пазарджик, няма и следа от строителство“, сподели тя, показвайки снимки от парламентарната трибуна.

 

„В края на 2020 г. са сключени договори и са предплатени 100-процентово, с ДДС, договори за 24 училищни спортни обекта в цялата страна, като досега само един е построен – в. с. Тополово, Асеновградска община“, съобщи спортният министър, изброявайки всички 23 училища, които е трябвало да имат готови физкултурни салони до края на миналата година. Само за 4 от тях е издадено строително разрешително, а в един личат наченки на строителни работи.

 

Цонева попита Василев може ли да бъде спасен разхитеният публичен ресурс, “платен по любимата схема на ГЕРБ - авансово.”

 

„Изпратили сме покани за доброволно връщане на средствата, малко над 4 млн. лв. са върнати, а една от компаниите каза, че ще ни съдят за пропуснати ползи“, отговори той и добави, че ще сезира компетентните органи да разследват длъжностни лица в министерството, извършили договарянето при управлението на ГЕРБ.

 

По думите му целта на Министерството на младежта и спорта е предплатените над 20 млн. лв. да бъдат възстановени в бюджета „и да ги ползваме за нещо истинско“.

 

„Това е като строежа на магистрала „Хемус“, само че в спортното министерство – няма ги парите, няма ги и физкултурните салони“, добави Василев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама