НОВИНИ


Командващият ВВС: Няма официална информация с колко ще се забавят новите Ф-16

7 3423 20.02.2022
Командващият ВВС: Няма официална информация с колко ще се забавят новите Ф-16
ген.-майор Димитър Петров

Все още няма официална информация с колко ще се забавят новите изтребители Ф-16, които България закупи от САЩ. Това заяви по БНТ командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров.


По думите му няма информация в договорите за закупуване на Ф-16 да са заложени компенсации в случай на забавяне на доставките.

Предстоят разговори със САЩ през март, на които ще поискаме преразглеждане на сроковете на доставка на резервни части и въоръжение заради забавянето на доставката на новите изтребители, допълни ген.-майор Петров.

 

Докато не придобием способност за охраняваме въздушното си пространство с новите Ф-16, поддръжката на българските МиГ-29 остава задължителна, подчерта командирът на ВВС.

 

"Към момента  това е единственият изтребител във ВВС и единственият носител на способностите да гарантираме въдшуния ни съверенитет. Трябва да намерим начин да ги поддържаме дотогава, докогато придобием необходимите способности да осигуряваме суверенитета си Ф-16." - каза генерал-майор Петров.


Към момента летателният ресурс на изтребителите покрива периода до 2029-2030, така че засега не се изисква удължаването му. Това, обаче не означава, че МиГ-овете не се нуждаят от резервни части и консумативи, а в тази сфера има недофинансиране на проектите, подчерта командирът на ВВС.

 

Генерал-майор Димитър Петров допълни, че разчита на разбиране и положително отношение от министерствата на отбраната и на финансите за финансирането на поддръжката на изтребителите.

 

В НАТО още две държави поддържат МиГ-29 - Полша и Словакия. Те осъществяват поддръжката на изтребителите си по различни подходи, така че ВВС на България също има избор как да направи това.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама