НОВИНИ


Много граждани са недоволни от полицаите, да излязат ли срещу тях?

20 8767 20.02.2022
Много граждани са недоволни от полицаите, да излязат ли срещу тях?
Полицейска редичка... бТВ

Полицаите протестират. Основното им искане е за по-високи заплати. Всеки път едно и също: дайте ни повече пари. Добре, те имат право да заявят своите претенции към държавата, но истинският им работодател са данъкоплатците. Защо не отправят заплахите си към всички българи, които с труда си формират бюджета на МВР, служби и всякакви звена – тайни и явни?


Над 30 години вече се говори за реформи в МВР и службите, които все не започват. Защото политиците ни не знаят какво искат, не могат да го направят, не желаят или и трите. Реформите никога не са били привлекателни. На населението му писна да слуша едно и също и да получава лоша защита, затова се зае с безопасността си поединично. Селските къщи и много блокове в градовете заприличаха на секретни секции, опасани с решетки, бодлива тел и камери. На доста места пенсионери и сиромаси събират пари за частни охранители. Защо?

 

В тази ситуация престъпността се оказа в разцвет, а МВР дълго време бе в топла прегръдка с нея. Буквално. Достатъчно е да си спомним последните управления на вътрешното министерство по времето на ГЕРБ и Борисов.

 

Затова и не случи нито веднъж публичен дебат за това, каква трябва да е полицията и МВР като цяло.

Само допреди близо година от МВР ни убеждаваха, че по разкриваемост на престъпленията бием повечето страни в Европа.  В Германия, например, се извършвали 8000 престъпления на 100 000 души, а в България само 1500. Средният дял на жертвите на престъпления в ЕС е 15,6%, а в България 12,3%. Далеч зад нас били Великобритания (25%), Швеция и Дания (19%), Белгия (18%), Германия (15,3%), Франция (14,5%), Австрия (14,4%). Спадът на престъпленията у нас, според двамата корифеи министри, които сега са на топло в парламента е цели 18%. На регистрираните обаче.

Като гражданин искам да има истинска база за сравнение, за да знам къде и за какво отиват народните пари.   

И ето какво се получава. Не открих никъде девиз на българския полицай. В САЩ е: Служа и защитавам! На френските полицаи: "Строгост и правосъдие". Всеки инструктаж на дежурните екипи във Великобритания започва със: Спокойствие и безопасност за гражданите! В Испания са кратки: Пазим народа! Във Финландия: Винаги защита! За протокола: във Финландия над 60% от следователите и 40 на сто от полицаите са жени. Разкриваемостта на престъпленията е над 90%!

В Швеция служителите на МВР са 27 500 души при близо 10 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители. Девизът им е: Служи докрай!

Това може да изглежда дребнаво, но не е. Униформеният трябва да е мотивиран, когато се захваща с работа като опазване спокойствието и защитата на населението.

В МВР има добри професионалисти и на тях трябва да се опре реформата. В дания, Швеция, Норвегия и др. скандинавски страни реформата, извършена още преди двайсет и повече години, се състои в следното. Намаляване на личния състав за сметка на качеството. Оптимизацията е оставила извън редиците стотици. Те преминават през курсове за придобиване на друга специалност, за да се реализират в различни области на живота. Останалите минават през тестове: за интелигентност, професионални умения, езикова подготовка, физическа подготовка и пр. Преминалите успешно остават в полицията с двойно по-високи заплати и модерно оборудване.

В нашето МВР работят малко над 55 000 души. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 26,8 млн. В Австрия полицаите са 27 500 души, при 9 млн население. Разкриваемост на престъпленията  е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 46 700 за 11 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! Да продължавам ли?

При тези съотношения реформата просто е задължителна! Нужна ни е модерна, неголяма, ефективна и добре платена полиция. (Същото важи и за армията.) Само че никой не смее да съкращава. Защо? Защото ще има протести, организирани от синдикати и Бог знае още от кого. Защото в МВР и полицията все още е пълно с назначени и верни на Борисовия режим хора.

Всеки обикновен гражданин ще ви каже, че съкращенията трябва да тръгнат от администрацията. Заедно с това да се закрият дублиращите структури. Ще има вой и псувни, но резултатите ще се видят след броени месеци. Останалите на служба мотивирани полицаи ще се убедят, че добри пари могат да се изкарват не само от тарикатлъци, дребни кражби и рушвети, а и с почтина служба.

 

Гражданите искат полицията да работи за тях, а не за правителства и партии. Обществото не желае биячи да ритат и блъскат протестиращите, на каквато бруталност се нагледахме през 2020 г., а да разчита на защитници. Ние ще ви плащаме, но вие вложете уменията си в полза на хората.

 

Има полицаи и полицаи – това е факт. Реформата е, когато се отървем от лентяите и корумпетата и на служба останат достойните. Трудно е, но е възможно. Но само с „Дайте ни пари!“ не става. Финанси се дават срещу резултати – така е честно. Толкова ли е трудно за проумяване?

Иначе гражданите могат да протестират срещу полицаите поне за няколко неща, все важни. В МВР ги знаят, всеки полицай – също. Затова по-добе реформи.

 

Георги Александров


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама