НОВИНИ


Караджов към пътищарите: Сроковете не са изтекли, плащанията ги няма в бюжджета на АПИ, защото не е ясен размерът им

3 5394 21.02.2022
Караджов към пътищарите: Сроковете не са изтекли, плащанията ги няма в бюжджета на АПИ, защото не е ясен размерът им

Регионалният министър Гроздан Караджов отговори на отвореното писмо на пътищарите, които отново заявиха, че не са получили парите си за извършените ремонтни дейности от държавата. Караджов обаче отсече - в сключените през октомври и ноември 2021 г. споразумения с пътноподдържащите фирми падежът на задълженията по договорите изтича през юни и юли 2022 г. Тоест сроковете за разплащане по тези допълнителните споразумения изтичат в средата на годината.


“Плащанията ще се осъществят след осигуряване на средства на МРРБ, респективно на Агенция “Пътна инфраструктура“, с нарочно решение на Министерския съвет. В проектобюджета на АПИ за 2022 г. не са заложени средства за изплащане на натрупаните задължения по договори с надхвърлени стойности, защото не е уточнен точният размер на сумите”, посочиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

 

От МРРБ допълват, че ревизията на наддоговорените дейности за 2021 г. по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа продължава. Дейностите се проверяват от междуведомствена работна група, в която участват съветник на министър-председателя, заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството и на финансите, както и експерти от двете ведомства. 

 

Работната група анализира месечните, допълнителните и извънредните задания, възлагани по договорите за поддържане на републиканските пътища. Други задачи са да се извърши ценови анализ на тези задания, както и да се установи точният размер на дължимите суми. Работната група трябва да установи още дали са приети със сертификати дейности, които не отговарят на заданията, и дали не са възлагани дейности, които не са предмет на договорите за поддръжка.

 

Срокът за работата й изтича в началото на месец май тази година. Дотогава работната група ще излиза с междинни месечни доклади, на базата на които безспорните неразплатени дейности по договорите ще бъдат веднага разплащани. За останалите суми държавата ще проведе преговори с всяка конкретна фирма за всяка конкретна дейност.

 

ФрогНюз припомня още, че през есента на миналата година пътищарите излязоха на няколко демонстрации в столицата и поискаха оставката на тогавашния служебен министър на МРРБ арх. Виолета Комитова. Те настояваха парите за извършените ремонти да бъдат платени. Тогавашният министър Комитова поиска среща с тях, но заяви - на разговорите присъстват посредници, а не реални собственици. Освен това Комитова посочи, че при над 20 хил. строителни фирми в цялата страна, протестиращите са десетки.

 

Протестиращите фирми поискаха да бъдат изплатени 900 милиона лева за извършената от тях дейност, а освен това поискаха и оставката на Комитова, която в крайна сметка изкара мандата си като служебен министър в МРРБ. 


В крайна сметка споразумение бе постигнато миналата година. Комитова и пътните фирми се разбраха, договорите за бъдат прекратени предсрочно, а задълженията - изплатени. От Българската браншова камара “Пътища” обаче алармираха в отворено писмо по-рано днес, че фирмите все още чакат обещаните средства, а в Бюджет 2022 г. няма предвидени средства за разплащане по ангажиментите, поети от Агенция “Пътна инфраструктура”.  

 

Една от първите работни срещи на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след встъпването му в длъжност беше именно с представители на Браншова камара “Пътища“, заявиха от МРРБ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама