СВЯТ


Колумбия декриминализира абортите през първите 24 седмици

0 3290 22.02.2022
Колумбия декриминализира абортите през първите 24 седмици
Twitter

Конституционният съд на Колумбия декриминализира абортите през първите 24 седмици от бременността. Според новите правила никой няма да бъде съден за аборт в дадения срок. От 2006 г. в Колумбия са разрешени аборти в случаи на изнасилване, когато животът на жената е изложен на риск или ако бременността е жизнеспособна.


Архиепископ Хосе Луис Руеда заяви, че католическата църква "ще продължи да провъзгласява, защитава и насърчава човешкия живот от бременността до естествената смърт".


Активисти заявяват, че това е последната от поредица победи през последните години, включително подобно решение на Върховния съд на Мексико през септември и легализирането на абортите до 14-та седмица в Аржентина .

 

Това е огромна стъпка за Латинска Америка, католически регион с дълбоко консервативни ценности.
 

Но битката все още не е приключила. Много страни от Латинска Америка все още сериозно ограничават правата за аборт, а именно Бразилия, най-голямата нация в региона. А в няколко щата в Централна Америка абортът е напълно забранен, дори в случай на изнасилване и кръвосмешение.


Има жени в затвора, които излежават дълги присъди, много, от които са претърпели спонтанен аборт. Но заради силно ограничените репродуктивни права в някои страни, жените, които се нуждаят от медицинска помощ, са изоставени от държавата.
 

Решението е в резултат на съдебно дело, заведено от групата Causa Justa (Справедлива кауза), чиято цел е абортът да бъде премахнат от наказателния кодекс. Causa Justa твърди, че тъй като абортите са определени като престъпление без трите случая, разрешени от 2006 г., лекарите, които извършват аборти и техните пациенти често са стигматизирани. Групата изчислява, че 90% от абортите в Колумбия се извършват тайно, излагайки здравето и живота на жените в риск.


Въпреки че решението от понеделник не премахна изцяло аборта от наказателния кодекс на Колумбия, то се разглежда като победа в битката за разширяване на достъпа до процедурата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама