НОВИНИ


Сръбският президент Вучич: Кризата в Украйна ще дойде и на Балканите

5 3615 22.02.2022
Сръбският президент Вучич: Кризата в Украйна ще дойде и на Балканите

Президентът на Сърбия Александър Вучич предупреди, че кризата в Украйна може да се разпространи в Европа и особено на Балканите. Вучич, който в момента е в Монако, коментира ситуацията малко след като руският президент Владимир Путин подписа указ, с който призна независимостта на Донбас - регион в югоизточна Украйна.


"Като върховен главнокомандващ издадох заповед до членовете на сръбската армия и до полицейските сили и специалните части да бъдат подготвени по най-добрия възможен начин да продължат да инвестират в оборудване и оръжие", заяви Вучич, цитиран от "Екзит Нюз".

 

Същевременно президентът на Косово Вьоса Османи изрази опасения, че Русия ще използва Сърбия, своя най-близък съюзник в региона, за да дестабилизира Западните Балкани. Османи направи това изявление пред местните косовски медии след участието си в Мюнхенската конференция по сигурността.

 

По време на речта си пред парламента днес сутринта министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че Косово подкрепя суверенитета и независимостта на Украйна. "Косово винаги ще бъде на страната на Европейския съюз, Съединените щати и НАТО", каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама