НОВИНИ


ЕС наложи санкции срещу Русия

20 3495 23.02.2022
ЕС наложи санкции срещу Русия
Владимир Путин, Володимир Зеленски

Европейският съюз наложи санкции срещу 351 депутати от Държавната дума, гласували за признаването от Москва на независимостта на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и срещу 27 физически и юридически лица на страната. Това се казва в изявление на Съвета на ЕС.


„Като част от съществуващата рамка, ЕС ще разшири ограничителните мерки за 351 депутати на руската Държавна дума, които гласуваха на 15 февруари в призив към президента на Руската федерация Владимир Путин за признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецк и Луганск „републики“. Ще бъдат въведени целенасочени ограничителни мерки срещу още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли определена роля в подкопаването или заплахата на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Те включват лица, вземащи решения, като членове на правителството, които са участвали в незаконни такива; банки и бизнесмени/олигарси, които поддържат финансово или материално руски операции на териториите на Донецк и Луганск, или се облагодетелстват от тях; висши военни офицери, изиграли роля в дейностите по нахлуването и дестабилизацията; и отговорните за воденето на война за дезинформация срещу Украйна“, обяснява Съветът.

 

Освен това санкциите забраняват всякакви икономически отношения между страните от ЕС и ДНР, и ЛНР. „Днешното решение ще наложи, наред с другото, забрана за внос на стоки от неконтролирани от правителството райони на Донецка и Луганска области, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени сектори на икономиката, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии“, се казва в него.

 

Съветът подчертава, че черният списък на ЕС за Русия се е увеличил повече от два пъти и сега включва 555 лица и 52 организации.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама