НОВИНИ


Президентът: Случващото се в Украйна е недопустимо! Към момента няма пряка военна заплаха за България

15 2915 24.02.2022
Президентът: Случващото се в Украйна е недопустимо! Към момента няма пряка военна заплаха за България
Никола Минчев, Румен Радев, Кирил Петков БГНЕС

Абсолютно недопустимо е в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десантни с удари по суверенна държава. Категорично е недопустимо. Това заяви държавният глава Румен Радев след извънредна среща в президентството.


„Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Като цяло сигурността в Европа вече е тотално променена“, обясни той.

 

„Правителството продължава да извършва разчети за рисковете, касаещи въздушните и морските ни пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която засяга цялото ни общество. Тези анализи ще продължат и днес, и утре с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, особено важно на петрол, на храни и на всички стоки от първа необходимост. Търсят се и се обсъждат всякакви трасета за алтернативни доставки“, увери Радев.

 

„В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. Изключително важно – страната ни няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО. В ход вече са консултации в междусъюзен формат в рамките на Алианса“, каза още държавният глава.

 

„Изключително важна за нас е и съдбата на сънародниците ни в Украйна. До момента броят на хората, които са заявили желание за евакуация, вече надхвърля 4 000. Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани“, съобщи Румен Радев.От думите му стана ясно, че България е готова да посрещне и граждани на Украйна.

 

„България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО, да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност. Ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани“, увери държавният глава.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама