НОВИНИ


„Няма оправдание за войната“: Руски журналисти се противопоставиха на „специалната операция“ в Украйна

5 3900 24.02.2022
„Няма оправдание за войната“: Руски журналисти се противопоставиха на „специалната операция“ в Украйна
Владимир Путин БГНЕС

Руски журналисти публикуваха отворено писмо, в което осъждат „специалната военна операция“ срещу Украйна, обявена сутринта на 24 февруари от руския президент Владимир Путин.


„Ние, кореспонденти на руски медии и експерти, които пишат за руската външна политика, осъждаме военната операция, започната от Руската федерация в Украйна. Войната никога не е била и никога няма да бъде метод за разрешаване на конфликти и няма оправдание за това“, заявяват те, цитирани от Новая газета.

 

Към момента подписите си са поставили над 70 медии. Сред тях са журналисти от Комерсант, Дожд*, Новая газета, РБК, Ехо Москвы, The Bell, RTVI, Сноба, 7x7, Известия, Медиазона* и др.

 

Руски учени и научни журналисти също се обявиха срещу военните действия на Руската федерация в Украйна.

 

Ето и цялото писмо:

 

„Тази фатална стъпка води до огромни човешки загуби и подкопава основите на изградената система за международна сигурност. Отговорността за отприщване на нова война в Европа е изцяло на Русия. Няма рационално оправдание за тази война. Опитите да се използва ситуацията в Донбас като претекст за започване на военна операция не вдъхват никакво доверие. Ясно е, че Украйна не представлява заплаха за сигурността на страната ни. Войната срещу нея е несправедлива и откровено безсмислена. […] След като отприщи войната, Русия се обрече на международна изолация. Това означава, че ние, учените, вече няма да можем да си вършим нормално работата: в крайна сметка провеждането на научни изследвания е немислимо без пълно сътрудничество с колеги от други страни. Изолацията на Русия от света означава по-нататъшна културна и технологична деградация на страната ни при пълно отсъствие на положителни перспективи. Войната с Украйна е стъпка към нищото“.

 

По-рано над 100 общински депутати от различни градове на Русия (Москва, Санкт Петербург, Велики Новгород, Самара, Рязан, Йошкар-Ола и други) подписаха подобно писмо.

 

„Ние, депутатите, избрани от народа, безрезервно осъждаме нападението на руската армия срещу Украйна“, казват депутатите.

 

Около 5:30 ч. московско време Владимир Путин обяви началото на „специална операция“ в Украйна. „Ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна“, каза той.

 

Руското министерство на отбраната заяви, че „военната инфраструктура, съоръженията за противовъздушна отбрана, военните летища и авиацията на украинската армия са изведени от строя“. Мощни експлозии гръмнаха около 5:00 часа в няколко града на Украйна. Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви въвеждането на военно положение в цялата страна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама