НОВИНИ


Извънредно: Руснаците превзеха чернобилската АЕЦ /видео/

0 5077 24.02.2022
Извънредно: Руснаците превзеха чернобилската АЕЦ /видео/

Руските войски са поели контрола над чернобилската АЕЦ. За това съобщиха няколко кореспонденти на международните медии. Информацията е цитирана и от журналиста Христо Грозев, главен редактор на “Bellingcat”.


По-рано днес стана ясно, че войските на Владимир Путин са навлезли през Беларус и се опитват да поемат контрола над атомната централа. Информацията за това бе съобщена от украинския президент Володимир Зеленски.

 

Тази информация се потвърждава още от "The Telegraph", както и от агенция "Ройтерс". От агенцията се подовават на информация, дадена от съветника на украинския президент Михаил Подоляк.

 

"След ожесточена битка контролът ни над Чернобилската площадка беше загубен. Не е известно състоянието на съоръженията на бившата Чернобилска атомна електроцентрала, конфайнмента и съхранението на ядрени отпадъци", посочи той, цитиран от "Правда".

 

Според него след абсолютно безсмислената атака на руснаците в тази посока "не може да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна".

 

По информация на Агенция "Франс прес" руските войски са обявили първия ден на инвазията за успешен.

 

От кабинета на президента смятат, че това е една от най-сериозните заплахи за Европа днес, тъй като руските войски могат да подготвят провокации в атомната електроцентрала в Чернобил или "да се възползват от щетите, получени от обекти по време на атаката, за да обвинят Украйна".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама