НОВИНИ


България ще получи допълнително въоръжение за Ф-16

0 10163 24.02.2022
България ще получи допълнително въоръжение за Ф-16

България ще получи допълнително въоръжение за новите изтребители Ф-16. Това е одобрил на днешното си заседание кабинетът. Страната ни ще получи допълнително 3 ракети по един от договорите от проекта, контейнер за съхнене и резервни части, уточниха от Министерството на отбраната.


От решението на кабинета става ясно, че допълнителното въоръжение за новите изтребители ще е включено в цената им. България вече плати накуп над два милиарда лева за машините.


„Договорът дава възможност за оптимизиране на доставките от страна на САЩ, свързани с изпълнение на споразуменията по придобиване на многоцелеви изтребител“, пише в мотивите на кабинета.


След съобщения през последните дни стана ясно, че доставката на първите машини Ф-16 ще се забави до 2025-та. Министерството на отбраната вече проведе разговори с фирмата производител. А заради кризата с Украйна нарочен консултативен съвет при президента препоръча действия за ускоряване на придобиването на нова техника. За доставката на допълнителното въоръжение трябва да се произнесе и парламентът. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама