НОВИНИ


АЕЦ Чернобил под окупация: Централата работи, служителите са заложници

0 3046 25.02.2022
АЕЦ Чернобил под окупация: Централата работи, служителите са заложници
УНИАН

Чернобилската атомна електроцентрала, завладяна от руски диверсанти предния ден, работи, служителите са държани за заложници. Това беше съобщено от съветник на министъра на зоната на изключване в Министерството на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна Лала Тарапакина.


„Всъщност служителите на електроцентралата вече са заложници. Но преди всичко те са заложници на своя професионализъм и съвест. Това е обект, който не може да бъде оставен, каквото и да се случва“, пише тя, цитирана от УНИАН.

 

„АЕЦ Чернобил работи. Всичко е тихо. Служителите закусиха и тръгнаха към работните си места. Те ви молят да не се паникьосвате и да не им звъните всяка минута“, каза още Тарапакина.

 

Вчера окупационните войски от територията на Беларус влязоха в зоната на атомната електроцентрала в Чернобил. Националните гвардейци, охраняващи хранилището на опасни радиоактивни отпадъци, оказваха яростна съпротива. Имаше заплаха от унищожаване на хранилището за ядрени отпадъци. В този случай радиоактивният прах можеше да покрие териториите на Украйна, Беларус и страните от ЕС.

 

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, предположи, че руснаците ще се опитат да изнудват Запада и света с Чернобил, който са окупирали.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама