НОВИНИ


Купуваме си години за пенсия на лизинг

1 5797 25.05.2010
Купуваме си години за пенсия на лизинг

Българите масово си купуват недостигащите години трудов стаж за пенсия на изплащане. Това показва справка на Националния осигурителен институт.



Планираната реформа на пенсионната система, която ще ни отдалечи с поне още 3 г. от заслужения отдих, кара много хора преждевременно да излязат в пенсия, като от нея ще им удържат вноските за липсващите години, пише Монитор.

Законът разрешава да си купим трудов стаж за времето, в което сме учили за полувисше или висше образование. Максималният срок обаче е 5 г., той се определя от учебните планове на съответната специалност, за която задължително трябва да сме получили съответната диплома.

Според Елина Костова от НОИ вноската, с която плащаме за липсващия стаж, се определят всяка година със Закона за бюджета.

Сега тя е 16% от 420 лв. или 67,2 лв. месечно. Общо за разрешените 5 г. ще трябва да се бръкнем с 4032 лв. Тях обаче можем или да внесем накуп, или да ни се удържат по специален план за разсрочване, който се договаря с НОИ.

За полувисше образование може да разсрочим плащането до 5 г., а при висше - можем да погасяваме сумата най-много до 8 г. Хубавата новина е, че веднъж определена, сумата не се променя повече, независимо от инфлация или други промени във финансовия живот на страната, коментира Елина Костова.

Можем също да си платим и ако не ни достигат до 5 точки или 5 години за необходимия общ сбор от възраст и стаж. Важно условие, за което трябва да знаем е, че дори да имаме точките, които засега все още са 94 за жените и 100 за мъжете, щом не сме навършили възраст, можем само да си мечтаем за пенсията. А само при навършена възраст образованието може да се превърне в трудов стаж.

През 2010 г. средностатистическата пенсия у нас е в размер 262 лв. Хората с необходимия стаж и възраст получават средно по 284 лв., а социалната пенсия за старост е 100 лв.

До края на този месец Консултативният съвет по пенсионната реформа към социалното министерство ще трябва да избере един от четирите разработени варианта за удължаване на годините работа и да го предложи на правителството.

Според министър Тотю Младенов обаче най-приемливо е пенсията да се получава при 40 г. осигурителен стаж за мъжете и 37 г. за жените.

При навършени 65 г., но без необходимия осигурителен стаж, ще можем да се пенсионираме с орязана пенсия. Ако не ни достигат 3 г. стаж, ще получаваме по-малко пари, като за всяка липсваща година ще ни удържат по 0,2% на месец.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама