СВЯТ


Лавров с нов ултиматум: Европейските държави да върнат ядрените оръжия на САЩ

1 6530 01.03.2022
Лавров с нов ултиматум: Европейските държави да върнат ядрените оръжия на САЩ
Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че за Русия е неприемливо да има американски ядрени оръжия на територията на някои европейски държави и е крайно време е те да бъдат върнати на САЩ.


„За нас е неприемливо, че на територията на редица европейски държави все още има американски ядрени оръжия в нарушение на основните разпоредби на Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Продължава порочната практика на „съвместни ядрени мисии” с участието на неядрени държави от НАТО. Те разработват сценарии за използване на ядрени оръжия срещу Русия. Крайно време е да върнем американските ядрени оръжия у дома и да демонтираме напълно свързаната с тях инфраструктура в Европа”, заяви той, говорейки на Конференцията по разоръжаването.


Русия призовава САЩ и техните съюзници да се присъединят към мораториума върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа, заяви руският външен министър.


„Страната ни едностранно се ангажира да не разполага обхванатите от Договора ракети със среден и по-малък обсег в региони, в които няма да бъдат разположени подобни системи, произведени в САЩ. Призоваваме САЩ и техните съюзници да последват нашия пример”, заяви Лавров.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама