НОВИНИ


Пуснаха Борислав Гуцанов вкъщи, съди държавата

5 5313 25.05.2010
Пуснаха Борислав Гуцанов вкъщи, съди държавата
Борислав Гуцанов

Състав на Варненския апелативен съд промени мярката за неотклонение на бившият председател на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов.


Съдът позволи на обвинения да се лекува в къщи, въпреки че преди няколко дни е направена медицинска експертиза, чието заключение показва, че Гуцанов не страда от тежко заболяване и може да търпи мярката си „задържане под стража”.

Жалба, от името на Борислав и Моника Гуцанови, е внесена тези дни в Съда за правата на човека в Страсбург, съобщава БГНЕС. Основната юридическа теза е, че тези действия са допустими в крайни или неотложни случаи, а при този казус са извършени безпричинно и целят най-вече пропаганда и злепоставяне на бившия шеф на Общинския съвет във Варна. Адвокат Екимджиев, защитник на Гуцанов  заяви, че абсолютно недопустимо е маскирани и тежко въоръжени да нахлуят при децата и майка им с насочени срещу тях оръжия.

В жалбата освен това са описани и нарушения при разглеждането на първите две мерки за неотклонение на Борислав Гуцанов – съответно на първа и на втора инстанция. Нито Варненският окръжен съд, а след това и Варненският апелативен съд не е разгледал абсолютно всички аргументи на защитата, както и не е взел под внимание това, че лидера на БСП е с чисто съдебно минало и е с обществено значима длъжност във Варна. В жалбата се протестира и срещу начина на събирането на специалните разузнавателни средства по делото, както и тяхното съдържание. Процедура в Съда за правата на човека може да продължи 5 – 6 години, каза още адвокат Екимджиев.

Frognews.bg
припомня, че Борислав Гуцанов, заедно с бизнесмена Даниел Славов, прокуристът на "Градски транспорт" Пенчо Пенчев и главният счетоводител на общинската фирма Йоана Кръстева бяха арестувани на 31 март при операция "Медузи". В началото на април последните двама бяха пуснати под "домашен арест". По случая се издирва и пети човек – холандецът Андрианус Дингян.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама