НОВИНИ


Ходорковски: Руските олигарси могат да повлияят на Путин да спре братоубийствената война

0 3918 02.03.2022
Ходорковски: Руските олигарси могат да повлияят на Путин да спре братоубийствената война
Михаил Ходорковски

Руските олигарси могат да повлияят на президента Владимир Путин да спре братоубийствената война срещу Украйна. Това заяви руският предприемач и критик на Кремъл Михаил Ходорковски.


Олигархичното обкръжение на Владимир Путин със сигурност е разтревожено от наложените сурови санкции, смята Ходорковски. В интервю за германската обществена телевизия ZDF той даде пример с милиардера Михаил Фридман и Роман Абрамович.

 

„Но има един основен въпрос, който трябва да си изясним“, казва Ходорковски:

„Готови ли са да нарекат това, което се случва в Украйна, война? Готови ли са да нарекат днешната власт в Русия военни престъпници? Ако отговорът е да, тогава сме от същата страна на барикадата и все ще измислим, какво да направим. Ако отговорът е не, вървете при вашия Путин.“

 

Според Ходорковски има начин Путин да бъде спрян - чрез масираните икономически санкции, които наложи Западът.

„Но това не е достатъчно да събуди руското общество“, каза Ходорковски.

„Путин не успява да превземе Украйна. Там са изпратени сили, които иначе удържат протестите в Русия. Ако се вдигне вълната на недоволството, Путин ще трябва да върне тези сили обратно.

 

А недоволство ще има заради тоталната изолация на Русия. Моят народ също носи вина за войната, защото позволи на властта да я започне“, каза той.

Михаил Ходорковски е бивш шеф на нефтения гигант ЮКОС и по това време най-богатият човек в Русия. След като се обръща срещу президента Владимир Путин е осъден, а след излежаването на десетгодишна присъда критикът на Кремъл живее в Лондон. През 2021 г. редица свързани с него организации в Русия бяха класифицирани като нежелани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама