БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Журналистът Свестослав Иванов с мрачна прогноза за петрола и цената му

0 9374 08.03.2022
Журналистът Свестослав Иванов с мрачна прогноза за петрола и цената му
Светослав Иванов

”САЩ вероятно са склонни да отменят санкциите върху иранските енергоносители. Това обаче няма да се отрази на цената на петрола драстично, защото Иран може да увеличи предлаганите количества в света с до 1 милиона барела на ден, но за достигане на този капацитет, ще е необходима поне година.”, коментира във Фейсбук Светослав Иванов.


"Подобна е ситуацията с друга страна под санкции - Венецуела. В случай на тяхната отмяна, страната може да допринесе с не повече от половин милион барела на ден.

Кое увеличава цената в момента?

 

Основно страхът от неизвестното. Това е т.нар. фактор "риск от намаляване или изчезване" на предлаганите количества. Не само от Русия, чийто дял е около 4.5 млн. барела на ден.

 

Като цяло в последната година, търсенето на петрол в света надхвърля добива и предлагането с около 1 млн. барела дневно.



Ако Саудитска Арабия не вдигне квотите си в тази ситуация, няма шанс цената да се успокои, дори и при липса на санкции, които да засегнат изцяло руските петрол и газ.

 

В заключение, ще ви споделя мнението на моя приятел Vladimir Chukov , който в анализа си по-долу стига до заключението, че тактическият съюз Путин-Мохамед бен Салман остава /засега/ стабилен. В навечерието на поредното заседание на нефтения картел ОПЕК + /ръководен от Саудитска Арабия, в координация с Русия/, продължило едва 13 минути, нищо не се е променило като позиция на организацията за недостига на нефт в световен мащаб.", пише още Иванов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама