НОВИНИ


МААЕ: Изгубен е контакт със системите за наблюдение в Чернобил

0 3033 09.03.2022
МААЕ: Изгубен е контакт със системите за наблюдение в Чернобил

ООН е загубило връзка със системите за аблюдение на ядрените материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил. Атомната централа бе превзета от руските сили миналия месец, когато започна инвазията в Украйна.


Дистанционното предаване на данни от системите за наблюдение на защитните мерки, инсталирани в Чернобилската АЕЦ, е било загубено, съобщи генералният директор на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от агенция "Ройтерс". 


Преподавателят в Одеския университет проф. Олег Рубел заяви в края на месец февруари, че радиационния фон около АЕЦ "Чернобил" се е повишил над 20 пъти, което означава, че има повреда. 


От украинска страна са заявили пред МААЕ, че все по-спешна става смяната на 210-те служители в Чернобил за безопасното управление на атомната електроцентрала.

 

За разлика от настоящата ситуация за персонала в работещите атомни електроцентрали в Украйна, който се сменя редовно, същата смяна е на дежурство в Чернобилската АЕЦ от деня преди руските военни да влязат на мястото. На практика персоналът живее в атомната централа през последните 13 дни, обобщават от украинския регулатор пред МААЕ. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама