НОВИНИ


АЕЦ Чернобил е изключена. Руските сили искат от Запорожката АЕЦ да звучи пропаганда

0 2875 09.03.2022
АЕЦ Чернобил е изключена. Руските сили искат от Запорожката АЕЦ да звучи пропаганда

АЕЦ “Чернобил” е била напълно изключена, съобщават от НЕК “Укренерго”. Атомната централа ”Чернобил” е напълно изключена от електромрежата. Без електрозахранване е град Славутич.


Междувременно руските сили принуждават персонала в Запорожката АЕЦ да запише обръщение, което да се използва с пропагандна цел, информира енергийният министър Херман Халушченко.

 

В момента руските войски контролират АЕЦ “Чернобил” Запорожката атомна централа - най-голямата в Европа. При нападението избухна пожар на територията на централата, който породи опасения, че конфликтът в Украйна може да доведе до ядрена катастрофа. Пожарът бе потушен и стана ясно, че не е имало изтичане на радиация.

 

Халушченко заяви, че около 500 руски войници и 50 единици бойна техника са на територията на централата, предават от “Асошиейтед прес”, цитирани от Българската телеграфна агенция. 

 

Според позицията на Кремъл превземането на районите около централите се е наложило, за да се предотврати “използването на ситуацията в страната от украински националистически и други терористични групи”. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама