НОВИНИ


България няма да праща изтребители на Украйна. Помагаме на бежанци с 40 лева на ден

0 2810 09.03.2022
България няма да праща изтребители на Украйна. Помагаме на бежанци с 40 лева на ден

България няма да изпраща изтребители към Украйна. Правителството застава зад това решение, стана ясно от брифинга на изпълнителната власт след днешното редовно заседание на Министерския съвет. Основен фокус е била кризата в Украйна и последиците за украинските и българските граждани у нас.


Страната ни предприема мерки за ускорено включване в пазара на труда на всички бежанци у нас, за да се позволи тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна хуманитарна помощ в рамките на 3 месеца, тази помощ е до 40 лв на ден. С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор - хотели и места за настаняване, които може да очакват отлив за туристи, заяви говорителката на кабинета Лена Бориславова. 

 

За да могат да получават тази помощ, всички бежанци у нас трябва да се регистрират за статут до края на месец март. По данни на управляващите в момента у нас има 30 хил. украински граждани. 

 

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за резерва, общата сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ, коментира още вицепремиерът Асен Василев.

 

Обсъдени са цените на олиото, тъй като има рязко нарастване от последните 2 дни, което не може да се обясни с липсата на суровини или наличности. Корнелия Нинова го определи като спекула. Ще бъде сезирана КЗК, за да се извършат проверки.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама