СВЯТ


Обединеното кралство санкционира Роман Абрамович и още 7 олигарси

0 4583 10.03.2022
Обединеното кралство санкционира Роман Абрамович и още 7 олигарси
Роман Абрамович БГНЕС

Собственикът на ФК „Челси“ Роман Абрамович беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство като част от отговора на руската инвазия в Украйна, съобщава ВВС. Той е един от седемте олигарси, които ще бъдат подложени на нови санкции, включително замразяване на активи и забрани за пътуване. Списъкът включва също милиардери Игор Сечин и Олег Дерипаска, които се смятат за съюзници на Владимир Путин.


Премиерът Борис Джонсън каза, че „не може да има сигурни убежища“ за тези, които са подкрепили инвазията.

 

„Днешните санкции са последната стъпка в непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за украинския народ. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на цивилни, унищожаването на болници и незаконната окупация на суверенни съюзници“, каза Джонсън.

 

Британското правителство беше подложено на натиск да санкционира Абрамович, който по-рано този месец заяви, че е взел „трудното решение“ да продаде ФК „Челси“.

 

„Челси“ беше конфискуван от Роман Абрамович като част от замразяването на активите му и продажбата на клуба сега е отложена.

 

Правителството казва, че ще издаде специален лиценз, който ще позволи да се изпълняват срещите, да се плаща на персонала и на съществуващите притежатели на билети да присъстват на мачове.

 

Притежателите на сезонни билети все още могат да посещават мачове, но клубът вече не може да продава повече билети за мачове. Магазинът за стоки на клуба ще бъде затворен.

 

Твърди се, че 55-годишният Абрамович има силни връзки с руския президент Владимир Путин, които обаче той отрича.

 

Според Британското правителство Абрамович, за който се смята, че притежава 9,4 милиарда британски лири, е „един от малкото олигарси от 90-те години на миналия век, запазили известност при Путин“.

 

Абрамович има дялове в стоманодобивния гигант Evraz, Norilsk Nickel и продаде 73% дял от руската петролна компания Сибнефт на държавния газов титан Газпром за 9,87 милиарда британски лири през 2005 г.

 

Докато санкциите срещу него поставят под съмнение бъдещето на ФК „Челси“, министрите се опитаха да уверят клуба, че няма да бъде „ненужно ощетен“.

 

В туит министърът на културата Надин Дорис каза, че приоритетът е държането на отговорност на онези, които „дадоха възможност на режима на Путин да бъдат отговорни“.

 

„Знам, че това носи известна несигурност, но правителството ще работи с лигата и клубовете, за да продължи да се играе футбол, като същевременно гарантира, че санкциите ще достигнат предназначените“, написа тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама