НОВИНИ


Зеленски: Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол. Готови сме за преговори в Израел

0 4580 12.03.2022
Зеленски: Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол. Готови сме за преговори в Израел
Володимир Зеленски

Русия трябва да се срамува от отвличането на кмета на Мелитопол Иван Фьодоров. Това каза пред журналисти украинският презиедент Володимир Зеленски в Киев.


Руските войски отвлякоха Фьодоров от кризисен център в окупирания югоизточен град в петък следобед. Отвличането му е заснето от камери за видеонаблюдение, които са широко разпространени в социалните мрежи.

 

„Задържането на кмета на Мелитопол е престъпление срещу демокрацията. Те убиха един кмет и сега заловиха друг. Това означава, че всички кметове, независимо в кои градове влизат руските сили, ако не потвърдят сътрудничеството си, биват убити. Това е обикновен тероризъм“, твърди Зеленски. И добави, че германските и френските лидери трябва "да се свържат с Путин, за да освободят кмета". По-рано бе съобщено, че няколкостотин жители на града са протестирали с искането за освобождаването на задържания.

 

Зеленски разкри още пред репортерите, че около 1300 украински войници са били убити през първите 17 дни от руската инвазия. 

 

Зеленски коментира, че Русия, която нахлу в страната му на 24 февруари, е възприела "фундаментално различен подход" в преговорите за прекратяване на конфликта, съобщава БНР.

 

На брифинг за медиите Зеленски каза, че подходът е в контраст с по-ранните разговори, на които Москва само е "поставяла ултиматуми".

"Група украински и руски представители обсъждат конкретни въпроси. Те (руските власти) започнаха да говорят за нещо, а не просто да поставят ултиматуми", каза Зеленски на днешната пресконференция.


Ден по-рано Путин посочи, че преговорите "сега се водят почти ежедневно".

Зеленски също така посочи днес, че е готов да преговаря с Русия, може би в Израел, но подчерта, че едни такива преговори трябва да започнат с прекратяване на огъня.

Той добави, че е разговарял с израелския премиер Нафтали Бенет и настоя, че сега не е момента за провеждане на преговори на високо ниво в Русия или Беларус, но би се се съгласил да направи това в Израел.

 

"Вярвам, че Бенет може да играе важна роля, защото Израел е страна с много история и паралели с нашата ситуация, както и с голяма миграция на евреи от Украйна, Русия и Беларус“, каза Зеленски по време на брифинга, предаде Ройтерс.

Той посочи, че ще бъде отворен за мирни преговори в Йерусалим и очаква Израел да даде гаранции за сигурност на Украйна.

 

"Казах на Бенет, че в момента не е конструктивно да се провеждат срещи в Русия, Украйна или Беларус. Това не са местата, където ние (лидерите на участващите в конфликта страни) можем да се споразумеем да спрем войната... Смятам ли Израел, в частност Йерусалим, за такова място? Мисля, че отговорът е да".

Запитан за евентуално членството в НАТО, той каза, че не вижда "общ консенсус" за приемане на Украйна в алианса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама