НОВИНИ


Маджарова пак се оплака, че закриването на спецправосъдието застрашава върховенството на правото

0 2795 14.03.2022
Маджарова пак се оплака, че закриването на спецправосъдието застрашава върховенството на правото

Пореден вой заради намеренията на изпълнителната власт да закрие специализираното правосъдие нададе шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. В ефира на Българското национално радио тя отново заяви, че подобен ход ще облагодетелства организираната престъпност у нас и ще застраши върховенството на закона.


Пред представители на Европейската комисия Маджарова посочила, че със законопроекта всъщност не се осъществява съдебна реформа, а се цели закриване на доказали се като ефективни в борбата с организираната престъпност структури. Думите на Маджарова обаче идват на фона на оценките на евроинституциите за липсата на ефективност в борбата с корупцията по високите етажи у нас. В няколко доклада на Брюксел се посочва, че специализираното правосъдие у нас не функционира правилно. 

 

Евроекспертите са били информирани, че по разследвания на спецпрокуратурата на съд за корупционни престъпления са били предадени министри, заместник-министър, председател и главен секретар на държавна агенция, полицейски и митнически служители, общински съветник и кметове. Вероятно обаче същите тези евроексперти не са били информирани, че осъдителни присъди няма. Именно това е и причината спецправосъдието у нас да се посочва като неефективно. От прокуратурата обаче се оправдават със сложността на делата и тежестта на съдебния процес. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама